Kuchnia

zdrowe jedzenie

Pasta z wędzonej makreli

Składniki na ok. 3 porcje:
Makrela wędzona (ok. 180 g)
Jaja – 2 sztuki
Ogórki konserwowe – trzy sztuki
Cebula – jedna mała sztuka
Jogurt naturalny – 2 łyżki
Musztarda - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:
Jaja ugotuj na twardo i drobno posiekaj.
Makrele dokładnie obierz z ości i rozdrobnij.
Pozostałe składniki pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do ryby.
Dodaj jogurt i musztardę – dokładnie wymieszaj.


Wartość odżywcza porcji pasty:
Energia: 146 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcze: 8,8 g
Węglowodany: 5,7 g
Błonnik pokarmowy: 0,7 g
Cholesterol: 135 mg

Pasta z makreli z pełnoziarnistym pieczywem jest dobrym źródłem:
Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
Witamin: E, A, D, B12, B2, B6, PP, kwasu foliowego;
Kwasów tłuszczowych omega 3;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation