Kuchnia

kulinaria

lekkie szparagowe spagettii



składniki:

1/2 pęczka zielonych szparagów
10 pomidorków koktajlowych
małe opakowanie krojonych pomidorów lub pulpy pomidorowej
1 gałązka melisy
1 gałązka bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku (mały)
sól
1 łyżeczka słodkiej papryki
makaron pełnoziarnisty






przygotowanie:
szparagi oddzielamy od zdrewniałych końcówek, a pomidorki kroimy na ćwiartki. na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy na nią szparagi a po około 3 min dodajemy pomidorki.





dusimy do momentu, aż szparagi będą miękkie. całość zalewamy pomidorami i doprawiamy do smaku. pod koniec duszenia dodajemy posiekane zioła i czosnek przeciśnięty przez praskę.
sos podajemy z porcją pełnoziarnistego makaronu - ugotowanego al dente.


smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation