Kuchnia

kulinaria

Moje Dietetyczne Fanaberie: Placuszki bez mąki z oliwkami i porem

Placuszki bez mąki z oliwkami i porem
Przepis na 1 porcję (ok 6 placuszków)

1 jajko + 1 białko jaja
3 łyżki posiekanego pora
20 g zielonych oliwek
3 łyżki otrębów pszennych (lub np owsianych)
1 opakowanie serka wiejskiego light (150g)
1 łyżeczka oregano
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz
posiekany szczypiorek do posypania



Jajko roztrzepujemy lekko w naczyniu, dodajemy otręby i przyprawy (oliwki są słone, serek wiejski odrobinę również, więc możemy spokojnie pominąć dodatek soli, lub dodać jedynie szczyptę).

Oliwki oraz pora siekamy drobno i dodajemy do jajka.

Z serka wiejskiego odlewamy płyn i same granulki dodajemy do reszty składników i dokładnie mieszamy.

Po 2 łyżki otrzymanej masy nakładamy na dobrze rozgrzaną patelnię formując w miarę okrągłe placki. Patelnię przykrywamy, aby góra szybciej się ścięła i smażymy na średnim ogniu kilka minut, po czym obracamy delikatnie na druga stronę.

Możemy również, tak jak wspomniałam w opisie usmażyć całość tworząc omlet.

Placuszki podajemy z posiekanym, świeżym szczypiorkiem lub np. polane jogurtem naturalnym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation