Sport i fitness

Fitness

QPełnoziarniste tagliatelle w sosie szpinakowym na bazie jogurtu greckiego

Cały sos o wadze 650 gramów ma ok. 420 kcal
Porcja dla jednej osoby składająca się z 2 gniazdek makaronu tagliatelle, 162 gramów sosu i 25 gramów sera feta ma ok. 380 kcal

Składniki dla 4 osób :

* 450 gramów mrożonego szpinaku
* 220 gramów jogurtu greckiego
* 3-4 ząbki czosnku
* 100 gramów sera feta
* dla jednej osoby 2 gniazdka pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
* łyżka oliwy z oliwek
* sól

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, Wrzucamy szpinak i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
Jak kulki szpinaku rozmrożą się, solimy i dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Smażymy bez pokrywki, aż odparuje cała woda.
2. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
3. Do jogurtu greckiego dodajemy 2-3 łyżki szpinaku, aby zahartować. Dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum i zahartowany jogurt wlewamy na patelnię. Mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i zdejmujemy z ognia. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą.

4. Do sosu wkładamy makaron i dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy serem feta.
Pokruszony ser feta możemy także dodać do sosu i dokładnie wymieszać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation