Kuchnia

czekolada, trufle

Trufle z mlecznej czekolady

Na około 16 trufli

150 g mlecznej czekolady
50 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
1 łyżka masła
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki mleka w proszku
cukier puder do obtaczania
Kremówkę podgrzewamy razem z miodem. Kiedy miód się rozpuści, a śmietanka będzie gorąca, dodajemy połamaną czekoladę i wyłączamy ogień. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy masło i ponownie mieszamy do rozpuszczenia.

Dodajemy wanilię i przesiane mleko w proszku. Mieszamy na jednolitą masę. Przelewamy ją do miseczki i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż masa będzie na tyle gęsta, żeby formować z niej trufle

Po tym czasie obsypujemy dłonie cukrem pudrem i z masy toczymy kuleczki, które na koniec obtaczamy w cukrze pudrze.
Jeśli mamy zamiar przechowywać je dłużej, najlepiej wstawić je do lodówk
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation