Kuchnia

czekolada, trufle

Aksamitne trufle Pina Colada z białej czekolady

Na ok. 16 trufli
130 g białej czekolady
50 ml śmietanki kremówki
łyżka miodu
18 g masła
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki likieru Pina Colada
1/2 szklanki mleka w proszku
cukier puder do obtaczania
Kremówkę podgrzewamy razem z miodem. Kiedy miód się rozpuści, a śmietanka będzie gorąca, dodajemy połamaną czekoladę i wyłączamy ogień. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy masło i ponownie mieszamy do rozpuszczenia.

Dodajemy wanilię, likier i przesiane mleko w proszku. Mieszamy na jednolitą masę. Przelewamy ją do miseczki i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Po tym czasie obsypujemy dłonie cukrem pudrem i z masy toczymy kulki. Każdą obtaczamy w cukrze pudrze i gotowe ponownie odstawiamy do lodówki – najlepiej przechowywać je w chłodzie, chociaż w temperaturze pokojowej nic im się nie stanie. :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation