Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kremowy deser, lekko cytrynowy, z truskawkami i bezami
(ok. 6 porcji)

250g serka mascarpone
200g śmietanki kremowej 36% (moja ulubiona to Piątnica w kubeczkach – jest bardzo gęsta i nie trzeba jej ubijać)
cukier puder (ilość do smaku – u mnie ok. ½ szkl.)
drobno otarta skórka z 2 cytryn
kilka sztuk bezików
truskawki (ilość na oko, w zależności od wielkości używanych pucharków lub innych naczyń do serwowania)

Mascarpone lekko ubić z cukrem pudrem. Dodać skórkę z cytryny i ubitą na sztywno śmietankę. Delikatnie wymieszać -najlepiej ręcznie.
Umyte i osuszone truskawki – odszypułkować i pokroić na ćwiartki.
Bezy pokruszyć (niezbyt drobno).
Do pucharków układać warstwami: po 2 łyżki kremu – truskawki – bezy, itd. aż do wyczerpania składników.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation