Kuchnia

Coś na obiad

Drobiowe szaszłyki z bazylią

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
4 plasterki wędzonego boczku
4 łyżki czerwonego pesto
1 mały ząbek czosnku
pół pęczka bazylii
sól, pieprz
oleju smakowy (np. bazyliowy lub czosnkowy)

Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy z chrząstek. Dzielimy ją na pół, aby otrzymać dwie pojedyncze piersi. Każdą z nich przekrawamy w połowie (tak jak tort), aby łącznie otrzymać cztery identyczne kawałki. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Solimy i pieprzymy z obu stron.
Na każdym kawałku układamy plasterek boczku. Wierzch smarujemy czerwonym pesto wymieszanym z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Na pesto układamy umyte liście bazylii. Chwytamy za krótszy bok i zwijamy ciasno roladkę.
Każdą roladkę tniemy na 3-4 części i nabijamy na patyczki do szaszłyków tak, aby patyczek przeszedł przez każdą z warstw. Skrapiamy każdy szaszłyk olejem. Pieczemy w 190ºC przez 5-6 minut, przekręcamy szaszłyki drobiowe na drugą stronę i pieczemy kolejne 5-6 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation