Kuchnia

mniam

Bakłażan to jedno z moich blogowych odkryć, które nie były mi wcześniej znane. Polubiłam go i to bardzo. Szczególnie we wszelkiego rodzaju zapiekankach, genialnie komponuje się z pomidorami, mozarellą czy mięsem mielonym. Dziś proponuję szybkie danie na obiad czy kolację. Proste w wykonaniu i bardzo smaczne. No i pięknie się prezentuje ;-)

Źródło - Okrasa kontra Pascal


Składniki:
1 bakłażan
200 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 puszka pomidorów
oliwa z oliwek
1 cebula
szczypta cynamonu
oregano
30 g grana padano
30 ml wytrawnego czerwonego wina
1 żółtko
1 ząbek czosnku
20 g masła

Łączny czas przygotowania ok. 60-70 minut



Bakłażana kroimy na plastry, solimy, odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie osuszamy ręcznikiem papierowym, skrapiamy oliwą i obsmażamy na patelni grillowej z obu stron.
Mięso mielone wkładamy do miseczki, dodajemy żółtko, 20 g startego grana padano, oregano, szczyptę cynamonu, sól, pieprz i pół posiekanej w drobną kosteczkę cebulę. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek, podsmażamy. Dodajemy oregano, wino i pomidory. Gotujemy ok. 5-10 minut i dodajemy masło. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.



Plastry bakłażana nadziewamy mięsem mielonym i zwijamy w rulonik.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy troszkę sosu, układamy na nim roladki, zalewamy kolejną porcją sosu, posypujemy pozostałym serem.
Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku ok. 30 minut (naczynie możemy przykryć z wierzchu folią aluminiową i pod koniec pieczenia odkryć.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation