Kuchnia

mniam

Chrupiące placki z sosem rzodkiewkowym

Placki smaże zawsze bardziej brązowe bo uwielbiam chrupiące.
Nie przeszkadza mi ich ciemniejszy kolor bo takie są najlepsze !



Składniki :

1 kg ziemniaków
1 duże jajko
1 duża cebula
2 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
olej do smażenia

Składniki sos :

200g serka śmietankowego do chleba
2 -3 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
pęczek rzodkiewki

Przygotowanie :

Ziemniaki obierz i zetrzyj wraz z cebulą na tarce o najmniejszych oczkach. Dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj składniki. Na patelni rozgrzej olej, ułóż 1-2 łyżki na pocje placków i smaż z dwóch stron na złoty kolor.

Do miseczki wrzuć ser i jogurt. Dodaj starta rzodkiwekę na dużych oczkach. Wymieszaj składniki i dopraw solą i pieprzem.

Gorące placki podawaj z sosem rzodkiewkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation