Kuchnia
Jedzonko
Ziołowo – czosnkowe ślimaczki drożdżowe
Składniki na ciasto (22 sztuki):
25 g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
2 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej (Typ 720)
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
3 łyżki oliwy z oliwek
mały pęczek świeżej natki pietruszki
10-12 listków świeżej bazylii
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, ostra papryka
2 łyżki wody do posmarowania ślimaczków
Wykonanie ciasta:
W miseczce przygotowujemy zaczyn, kruszymy drożdże wsypujemy łyżeczkę cukru dodajemy 60 ml letniej wody i mieszamy do rozpuszczenia składników. Odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy obie mąki, sól, dodajemy podrośnięty zaczyn drożdżowy oraz pozostałą część letniej wody (240 ml) i wyrabiamy ciasto. W pierwszej fazie wszystkie składniki mieszałam dużą, drewnianą łyżką. Następnie wyłożyłam ciasto na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiałam ręcznie przez 5 min. do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Ciasto formujemy w kulę, smarujemy oliwą, wkładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1-1.5 godziny. Miskę nakrywamy ręcznikiem kuchennym.
Wykonanie nadzienia:
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Natkę pietruszki, listki bazylii, czosnek, sól, pieprz, ostrą paprykę rozcieramy w moździerzu lub szatkujemy na drobno nożem. Dodajemy oliwę i odstawiamy.
Wykonanie drożdżowych ślimaczków:
Wyrośnięte ciasto wyciągamy na lekko oprószony mąką blat. Dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na prostokąty o grubości około 0,5 cm. Brzeg ciasta smarujemy odrobiną wody aby podczas zawijania dobrze się skleiło. Ciasto smarujemy ziołowym nadzieniem, zwijamy po krótszym boku i kroimy na 1 cm plasterki. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości 3 cm. Ponownie odstawiamy na pół godziny do podrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Drożdżowe ślimaczki pieczemy przez 20 minut.
ZTg4ZjU2MzQ6OkQ9Ny16F0xpJRMHci1aBkd+XCNkF2o7UgZONHE+AjUyLAMsHiBMMWsVcxYcOEJIGAdeD080FQ8nam8Ydy0UJygCBxQAXDo5BVIpDGw2OjoMDUsCbB5RYQw4WyEdYBsMIwoZGX4CVQZdBSc2ZHIUNGQWOEgIAiwceX8fYRsHVAIcJwgOIyYCBAQVSGNgYVc1AUpZVSM3CwRQaxRwDAwpHUxLLD8PLwA5fRwiAA8FPHYIWg5sei1mJWdTOQZzS0VgYwxhfzlDTk8qPD4RCVVHNVphVSZyc28qZxgqByMufW9GOSw8d0BWFXACRDwHFhBUGSIfU0g5WC8HXVQ0DV42CA1XDCgSFCAhIQZMdCphTlIhFmIsewkjAn1gHzdON1JzFxESCmQ/DmJTF18PIhRPagQPSyh+VigtMwUQSyMcGRoJMixqGQAyeBZgYwtjbUhZZ0kHHgwzIXZucnc9fRkxcxdWBxIBDUMYDQw/czglLjFGCEpaV3RZbkFzSVJkHUYyDxRCB1xqBm9fN1gfWBkZAC4XHTkPPwhhFFZUBl5uH00taApnCFsQGkUoDAlqM2E8AyQMblgAIVpDPCZQc1xidyUbIEEcDSZaJn01M3MoUQMrKxsMcRltcBdsNxRDAlEdPkBAODIPRRxPBn99bRgYTl5+Bx9VTRUjGHNCfFtiXGgUfVAiVwsGNyU7cixuPionOmZVZzNwNw8CMgc9cTQACCdxAVN1CkMvM3ZBInxfGGR7eCt7C2McCyMoDHsyLDw8DXBBCXEbChhxTEkUbwNPC3QKQGEjHxFlcUdXfWE2aR4tWlMZMyJFKAxxBEpmT34QBQEdMBwZEw8vGisXJHlmNQkoAyB0HzVDIz9BbhYYF0h0KhwyPX4nAh0cKw4FP0plbSdLK0tjVnQ/cAgqVBwNJzMCGTo0URoKKAgKYCxwfAkBCAFDUiwAfRoKfi9UZ0tPTyEdBRZsTHQZCz4vEXoqVBsaKRVwRw1hH3gzCwoUKRVRMgkoF1VUDnknQwobGE8JNWldCWN6BmVUfmJDJmcOAxovVnYYLgRuPghFEhsZRgBgC3g4NDEKBTZAKygWKVQVLDdLKXYmRSsUG1cdOAQweRM3XgceNhIoGWdXEj0UQyYhBQYANA15EjMjey8aHn0TFjRdR11sQwo5LgwAATZvBnkWUxpHJVxRNgVQHA4FMRcaJFg/Q2w9EWo+WxA2HlUFTD8nf0QfUgEdGEEXPhUnd3Z6XBkOZWMtXz0QEHViAS1bAi81Xj4OSi8UAxskMRQxKyxJS3k2Im1xVHIOBCcAMGQtE2wZDDsxZi48BmolQHROUwdsGyFwMClmJTRHZUBgNw9KP1spVAZAEBcNZBRxN1sndC0SPXgqDCsPLA4kVwlGYy8VQjwHTn09RCFcT0wMQkApGllzBScBDhsoKWI6ICdkYwp8CCMjFwkSPmwoT2tsOEAnDWwYJDA0HCFuYRwGTQk4IlF2EQxeb3tiLQoyJ3l8RmMbDFQEEDNWFwgMBgcUJxded0xcGntwG3kpOhoBcWcVSyUAdDdMdTcSVxYEFTccJwAiCB9RHUE3dXwcHClKYnofdxpUalM6EnUBEX5pEBIkARlSETY/AR8NKAMsFV4DIRMwJmZ/HUIlOgxlHBZeZEc/PjdOfEIEHFUzA14vEFxXD1JgKgpVXB8Qdg8sNiZQEllhWwtQHCs4FEUwMBVhRR83TjcOSBcvTApoAUFicRccJR8lR2oUD18qcX92BQ03DkwgVhQhNC0xUzMALEQaQTwLYwJPXFlJCRQLPCF2YhcKHGskFlQCTlYbODhaIjRuGWA6BxIRIQ8NYSJeGm4UUgI=