Kuchnia

GRILLUJEMY

Przepis na grillowaną kaszankę z jabłkami i tymiankiem


Co kupić
1/2 kg kaszanki, najlepiej z wątróbką Baroni
2 średnie cebule
150 g boczku wędzonego w plastrach Pikok
2 jabłka
1 łyżka majeranku Mikado
sól Castello
pieprz Mikado
1 łyżka tymianku
bagietka
Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 4 czas: 30min
Przygotuj
Folię aluminiową.
Przygotowanie
Kaszankę kroimy w grube plastry. Jabłka obieramy i kroimy na ósemki. Cebulę kroimy na niezbyt grube półplasterki.
Z folii wycinamy arkusze o wymiarach ok. 20 x 20 cm. Na każdym arkuszu kładziemy kolejno: kawałek boczku, plasterki cebuli, kawałki kaszanki i ósemki jabłka. Całość posypujemy mieszanką przypraw: tymiankiem, majerankiem, pieprzem i solą.
Folię zawijamy, zakręcając u góry, nakłuwamy widelcem i kładziemy na grillu. Grillujemy ok. 15-20 minut.
Jak podawać
Podajemy ze świeżą bagietką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation