Kuchnia

krówki, pianki, snickersy, rafaello...

Muffinki czekoladowe z budyniem

Składniki na 12 muffinek:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mleka
80 ml oleju
1 jajko
2 łyżki kakao naturalnego
Wypełnienie:
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1,5 szkl. mleka
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
polewa czekoladowa



Wypełnienie: W połowie szklanki zimnego mleka rozpuszczam budyń z cukrem. Pozostałą szklankę mleka doprowadzam do zagotowania w rondlu. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę budyniową i gotuję na niewielkim ogniu aż do otrzymania gęstego budyniu, zdejmuję garnuszek z ognia i pozostawiam do całkowitego ostudzenia.
Ciasto: W jednej misce mieszam suche składniki (mąkę, proszek, sodę, kakao, cukier, cukier waniliowy), a w drugiej mokre składniki (olej, jajko i mleko). Łączę zawartość obydwu misek, mieszam łyżką tylko do połączenia składników.
W formie na muffinki rozkładam papierowe papilotki, nakładam do nich połowę czekoladowej masy, następnie wykładam 2 łyżeczki zimnego budyniu i przykrywam pozostałym ciastem. Wstawiam blachę do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę muffinki 20 - 25 minut.
Po ostudzeniu dekoruję babeczki polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation