Kuchnia

krówki, pianki, snickersy, rafaello...

Krajanka cytrynowa

250 g herbatników digestive
100 g masła, w kawałkach
125 ml (pół szklanki) mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny

cytrynowa polewa:

200 g (1 1/4 szklanki) cukru pudru
10 g masła
1 łyżka soku z cytryny


Wykładamy kwadratową foremkę o wymiarach 23 na 23 cm papierem ( lub prostokątną 19 na 29 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
200 g herbatników rozkruszamy w malakserze lub w woreczku foliowym za pomocą wałka, pozostałe herbatniki grubo siekamy.
Masło i mleko umieszczamy w małym rondelku i delikatni podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy herbatniki i mieszamy. Miksturę wgniatamy do przygotowanej foremki, przykrywamy i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Przygotowujemy cytrynową polewę. Masło, cukier puder i sok z cytryny roztapiamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą. W razie, gdy pasta będzie za gęsta możemy dodać odrobinę wody lub soku z cytryny. Pastę rozsmarowujemy na wierzchu masy herbatnikowej i umieszczamy w lodówce, do zastygnięcia. Kroimy na ok 24 kwadratów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation