Kuchnia

Przepisy

Gofry na kefirze z sałatką z szynką i jajkiem w koszulce
przepis paleta smaku


(na 3 porcje - trzy napełnienia serduszkowej gofrownicy):

1 szklanka mąki pszennej
1/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szczypty soli
świeżo mielony pieprz do smaku
1 łyżka prażonej cebulki (lub zeszklonej na maśle)
1 szklanka kefiru
1/4 szklanki oleju
1 jajko Farmio

wierzch:

1/3 proporcji sałatki z szynką wg tego przepisu (wystarczy na 3 porcje gofrów)
3 jajka Farmio
1 łyżka octu do gotowania jajek
1/2 pęczka drobnego szczypiorku
sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
1. Wymieszać suche składniki na ciasto do gofrów, dodać jajko, olej i kefir. Wymieszać trzepaczką ręczną lub elektryczną, aż masa będzie gładka. Na koniec dodać cebulkę i połączyć ją z ciastem.
2. Gofrownicę rozgrzać na maksymalny poziom, nakładać porcje ciasta na tafle rozgrzanej gofrownicy. Zamknąć, smażyć na rumiany, złocisty kolor. Jeśli po pierwszej zmianie lampki gofry nadal będą blade, powtórzyć czynność do uzyskania odpowiedniego koloru i chrupkości.
3. Składniki na sałatkę połączyć w misce (można ją przygotować wcześniej i podlać oliwą przed podaniem).
4. Jajka w koszulkach przygotować w wirze - szczegółowa instrukcja przygotowania tutaj (klik). Najlepiej przygotowywać je pojedynczo.
5. Gotowe obtaczać delikatnie w drobno posiekanym szczypiorku.
6. Na gofrach ułożyć sałatkę i jajko w koszulce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation