Kuchnia

Czekoladowe

Pomarańczowiec

Składniki:
CIASTO
3 duże pomarańcze
15 jaj
1 ½ szklanki cukru kryształu
3 łyżki kakao
15 łyżek bułki tartej
6 łyżek mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 ½ szklanki orzechów mielonych

MASA KAWOWO-ORZECHOWA
3 jaja
5 łyżek cukru kryształu
2 kostki masła
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4-5 łyżek mielonych orzechów
Wykonanie:
CIASTO
Pomarańcze w całości umyć, włożyć do garnka i gotować przez 10 min, następnie odcedzić i zalać zimną wodą. Pozostawić na noc. Następnego dnia zemleć pomarańcze w maszynce do mięsa.
Białka z cukrem ubijać, dodając żółtka i pozostałe składniki. Na końcu wsypać zmielone orzechy i pomarańcze. Lekko wymieszać. Upiec trzy jednakowe placki (każdy z nich można przygotować oddzielnie). Ciasto przełożyć masą kawowo-orzechową (lub dowolną). Wierzch polać polewą.

MASA KAWOWO-ORZECHOWA
Jaja z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć na pulchną masę, dodając przestudzoną masę jajeczną, kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody, orzechy.
Do smaku można dodać odrobinę spirytusu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation