Kuchnia

Czekoladowe

szybki, mokre ciasto czekoladowe



400 g (2 szkl.) cukru
220 g (1 i 3/4 szkl.) mąki pszennej
65 g (3/4 szkl.) gorzkiego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli

2 jajka
235 ml (1 szkl.) mleka
120 ml (1/2 szkl.) oleju roślinnego
2 łyżeczki aromatu waniliowego
235 ml (1 szkl.) wrzątku




Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką dwie tortownice o średnicy 23 cm.
W dużej misce wymieszać cukier z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać jaja, mleko, olej i wanilię, a następnie miksować przez 2 minuty na średniej prędkości. Na koniec dodać wrzącą wodę i wymieszać. Ciasto będzie rzadkie. Wylać równomiernie do przygotowanych tortownic.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 do 35 minut, aż wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta. Studzić w blachach przez 10 minut, a następnie przełożyć na metalowe podstawki by całkowicie ostygły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation