Kuchnia

Kuchenne rewolucje

SAJGONKI.

Smakowity farsz mięsno -warzywny z orientalnymi akcentami w pysznej chrupiącej ryżowej skórce.
To mój debiut w kuchni wietnamskiej i po degustacji swierdzam ,że bardzo udany.

Składniki:

-opakowanie papieru ryżowego
- 200g mięsa mielonego
- 50 g makaronu chińskiego
- 10 kiełków fasoli Mung
- 5 grzybów Mun
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 cebula
- 1 średnia marchew
- 3 liście kapusty pekińskiej
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Farsz:

5 grzybów Mun namoczyć 20 min. w gorącej wodzie. Odcedzić, odkroić nóżki a kapelusze pokroić w paski.
50 g makaronu chińskiego wrzucić do wrzątku i zostawić na 3 min. pod przykryciem.
Odcedzić, pokroić na paski o długości około 5 cm.
Marchew, cebulę i kapustę pekińska drobno pokroić.
Całość wymieszać i dodać do mięsa mielonego.
Następnie dodać jajko, 10 kiełków fasoli Mung, 2 łyżki sosu sojowego. Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.

Papier ryżowy:

Pojedyńcze placki zanurzać na moment w letniej wodzie i położyć na desce.
Na każdy placek nakładać farsz i zawijać jak gołąbki.
Sajgonki smażyć w rozgrzanym głębokim oleju do osiągnięcia złotego koloru.

Z przepisu wychodzi około 8-10 sajgonek.
Podawać ciepłe z sosem słodko-pikantnym chilli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation