Kuchnia

Kuchenne rewolucje

krem z zielonego groszku i szpinaku

SKŁADNIKI:
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1,5 litra bulionu warzywnego
450 g zielonego groszku (użyłam mrożonego, ale można wykorzystać też groszek z puszki)
250 g młodego szpinaku
400 ml mleka kokosowego
sól, pieprz – do smaku
WYKONANIE:
na oliwie podsmażam czosnek (przez krótką chwilę, żeby nie zgorzkniał);wlewam bulion i doprowadzam do wrzenia, wrzucam groszek (wcześniej go rozmrażam), gdy zmięknie dorzucam liście szpinaku i gotuje jeszcze ok. 2-3 minut;całość miksuję blenderem dodając powoli mleko kokosowe i ponownie zagotowuję;doprawiam do smaku;
WSKAZÓWKI:
jako dodatek do tej zupy świetnie sprawdza się jajko w koszulce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation