Kuchnia

Kuchenne rewolucje

Zupa krem z kalafiora na mleku z sosem truflowym

1 kalafior
pół l mleka
pół l bulionu
1 cebula
2 ząbki czosnku świeżego
sól
pieprz
4 łyżki pesto zielonego
4 łyżki sosu balsamico (truflowego)
oliwa z oliwek (do smażenia)


Wartości odżywcze i kalorie



Kalafior trzeba dobrze umyć bo będzie gotował się w tym, z czego później zrobimy zupę - nie chcemy żadnych zanieczyszczeń ;)
Kalafiora dzielimy na różyczki i wkładamy do sporego garnka
Zalewamy mlekiem i bulionem
Jeśli nie przykryły kalafiora to dolewamy najmniejszą ilość wody jaka jest potrzebna by go zakryć (u mnie około pół szklanki)
Zagotowujemy i trzymamy na ogniu około 15 minut aż kalafior nie będzie już twardy (da się w niego wbić widelec)
Drobno siekamy cebulę i czosnek
Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i podsmażamy aż się przyrumienią
Dodajemy je do gotującej się zupy
Po schłodzeniu wlewamy całość do blendera i miksujemy na jednolitą masę (około minuty)
Przelewamy z powrotem do garnka i doprawiamy solą i pieprzem
Po podgrzaniu przelewamy do talerzy
Na każdym kładziemy (powoli) łyżkę zielonego pesto i polewamy sosem truflowym
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation