Kuchnia

Przepisy

Suflet czekoladowy

75g najlepszej gorzkiej czekolady
40 ml śmietanki tortowej
1 żółtko
3 białka
40g cukru
15g kakao w proszku
1 szczypta soli
1/2 łyżeczki soku z cytryny
cukier do oprószenia miseczek

Wysmarować masłem i oprószyć cukrem 4 żaroodporne miseczki. Czekoladę rozpuścić na parze i cały czas mieszając, dodać śmietanę, a następnie cukier. Masę zdjąć z ognia. Dodać żółtko, dokładnie wymieszać. Wlać sok z cytryny i wsypać kakao. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połowę piany przyłożyć do masy czekoladowej,wymieszać
delikatnie i dodać pozostałą pianę. Składniki wymieszać, tak, by się połączyły. Najlepiej użyć do tego silikonowej łopatki. Napełnić miseczki masą czekoladową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 20 minut. Podawać od razu.

Miło mi ogłosić, że dziś odbyło się losowanie i książka "Dzieciaki w domu się nie nudzą" trafi w ręce dziucholcowej i jej córeczki. Gratuluję serdecznie i czekam na kontakt.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation