Kuchnia

potrawy z drobiu

Kurczak ze śliwkami po cygańsku

Przepis znalazłam u Berniki: http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.co.uk
Kurczak ze śliwkami po cygańsku – składniki:

pałki z kurczaka 12 szt.
masło 1/3 kostki
cebula 2 szt.
śliwki suszone 10 -15 szt.
powidła śliwkowe 1/2 szklanki
keczup 1/2 szklanki
woda 3/4 szklanki
cukier 2 łyżeczki
ocet 1 łyżeczka
sól, pieprz
papryka czerwona słodka
sos słodko-kwaśny chili 1 łyżka (lub inny ostry – u mnie płatki chili)

1.Umytego i osuszonego kurczaka doprawić solą, pieprzem i dużą ilością słodkiej papryki a następnie obsmażyć na maśle na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Zdjęcie - Kurczak ze śliwkami po cygańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2.Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić. Przełożyć do rondelka i dodać pozostałe składniki: śliwki, powidła, ketchup, wodę, cukier, ocet i sos lub płatki chili. Zagotować i gorącym zalać kawałki kurczaka. Przykryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 min a jak kurczak jest już miękki zdjąć folię i jeszcze piec ok. 15 min.

http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/kurczak-ze-sliwkami-po-cygansku
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation