Kuchnia

potrawy z drobiu

ROLADKI Z INDYKA W POMIDORACH

składniki na 2 duże porcje bez zapychających dodatków lub 5 małych z dodatkami:

- 5 sznycli z indyka
- 4-5 średnich pomidorów (u mnie malinowych, słodziutkich)
- 5 plastrów żółtego sera (u mnie gouda light)
- 5 kawałków marynowanej papryki
- sól i pieprz
- po czubatej łyżeczce: bazylii, oregano i mielonej słodkiej papryki
- oliwa do smażenia

Mięso włożyć między 2 kawałki folii spożywczej i cienko rozbić.
Każdy kawałek obsypać solą i pieprzem z obu stron.
Ułożyć po kawałku sera, na jednym końcu po kawałku papryki. Zawinąć.
Polecam spiąć wykałaczką każdą roladkę.
Podsmażyć na dobrze rozgrzanej oliwie z każdej strony do zrumienienia.
Gdy roladki się obsmażają, naciąć pomidory na krzyż, zalać wrzątkiem.
Po chwili (żeby pomidory się nie ugotowały) zalać zimną wodą i obrać ze skórki.
Obsmażone roladki zdjąć na chwilę na talerz (można przykryć folią aluminiową).
Pomidory pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię.
Przyprawić bazylią, oregano i mieloną słodką papryką.
Smażyć, mieszając, aż pomidory trochę się rozpadną.
Dodać obsmażone roladki, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 15-20 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę, ewentualnie dosolić i smażyć dalej, aż nadmiar wody odparuje.
Podawać od razu.
U mnie z surówką z sałaty, awokado i papryki.

PS. Jeśli traficie na niesłodkie lub nawet kwaśne pomidory, możecie dodać trochę cukru lub substytutu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation