Kuchnia

Słodkości

25 dag wiórków kokosowych
150 ml śmietanki kremówki 30%
8 dag cukru pudru
8 dag masła
2 łyżki rumu
3 tabliczki mlecznej czekolady (ja zrobiłam z 2 tabliczek, część kulek nie oblałam czekoladą)




W garnku, na małym ogniu rozpuszczamy masło, a następnie wlewamy śmietankę, jeszcze chwilę podgrzewamy mieszając i zestawiamy z ognia. Do wiórków kokosowych wsypujemy cukier puder, dodajemy rozpuszczone masło ze śmietanką i wlewamy rum. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę kokosową lekko studzimy i formujemy kuleczki. Jeśli masa źle się formuje, to można włożyć ją na jakiś czas do lodówki. Kuleczki wkładamy do lodówki, żeby dostatecznie stwardniały.


W rondelku zagotowujemy trochę wody. W kąpieli wodnej zanurzamy garnuszek z kostkami czekolady i rozpuszczamy, aż powstanie gładka polewa. Studzimy ją lekko, a następnie obtaczamy w niej kulki. Deseczkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej kokosowe kuleczki. Wkładamy do lodówki do momentu, aż polewa na kulkach zastygnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation