Whoopie Pies to czekoladowe amerykańskie ciastka przełożone kremem z pianek marshmallows. W Stanach to bardzo popularny smakołyk, który można dostać praktycznie w każdej cukierni. Oryginalny przepis został stworzony przez kobiety Amiszów, które ciastka pakowały swoim mężom na drugie śniadanie. Gdy zmęczony pracą mężczyzna otwierał swój lunchbox i w środku widział czekoladowe łakocie krzyczał "Whoopie!" - i podobno stąd właśnie te czekoladowe kanapki wzięły swoją nietypową nazwę :) Wielkim plusem przepisu jest łatwość wykonania - nie będziecie musiały poświęcić wielu godzin na przygotowania w kuchni, żeby rozkoszować się słodkim smakiem ciastek.
Klasyczne Whoopie Pies z kremem marshmallows (na podstawie:
www.handletheheat.com)
Składniki (na ok. 24 ciastka):
1 2/3 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki kakao, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 115 g masła, 1 szklanka brązowego cukru, 1 duże jajko, 1 1/4 szklanki mleka
Nadzienie: 135 g pianek marshmallows (lub kremu marshmallows - dostępny w internecie), 250 g masła, 150 g serka mascarpone, 1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 190°C, wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól do miski. W misie miksera ubij masło i cuker na niskich obrotach aż do połączenia. Zwiększ obroty na 3 minuty, aż masa stanie się lekka i miękka. Dodaj jajko i ubijaj przez kolejne 2 minuty. Dodaj połowę suchych składników, a następnie połowę mleka i ubijaj na niskich obrotach aż do połączenia, następnie dodaj pozostałą część składników.
Dużą łyżką wykładaj okrągłe porcje ciasta na blachę w parocentymetrowych odstępach. Piecz przez ok. 10 minut, a następnie odłóż do ostygnięcia.
Nadzienie:
Pianki marshmallows z dodatkiem paru łyżek ciepłej wody rozpuść w kąpieli wodnej. Przełożyć do misy miksera, dodać masło i ubijać na niskich obrotach aż do połączenia. Zwiększ obroty i ubijaj dalej przez ok. 3 minuty, aż masa stanie się gładka. Następnie zmniejsz obroty i dodaj cukier puder, ubijaj do połączenia, a na koniec dodaj serek mascarpone.
Nakładaj krem łyżką na płaską stronę ciastka, a następnie przykryj drugim ciastkiem i dociśnij. Whoopie Pies można przechowywać w szczelnym opakowaniu do 3 dni.