Kuchnia

zaprawy na zimę

Sok i konfitura z truskawek jednocześnie

4 kg truskawek myjemy i przekładamy do sporego garnka.Zasypujemy 1 kg cukru.Zostawiamy na noc aż puści sok. Rano gotujemy na wolnym ogniu i w czasie gdy truskawki puszczają więcej soku to go odlewamy łyżką stołową do drugiego garnka.Robimy tak aż zostaną nam praktycznie same truskawki.Następnie dodajemy do truskawek jeszcze 1 kg cukru i gotujemy jeszcze na wolnym ogniu do czasu aż truskawki zrobią sie szkliste (ok 2 godz. zależy to od ognia).Można dodać sok z cytryn.Gorący wkładamy do wyparzonych słoików i przewracamy do góry dnem.Do soku dodajemy też 1 kg cukru i gotujemy( zbieramy pianę).Gorący sok nalewamy do słoików i zakręcamy.NIE PASTERYZUJEMY! Mi wyszło z 4 kg 9 słoików dżemu i 9 soku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation