Kuchnia

Śniadanie

Cynamonowe bułeczki

400 g mąki
1 jajko
4 łyżki cukru
1 łyżeczka suszonych drożdży
3 łyżki oleju roślinnego
125 ml ciepłego mleka
125 ml ciepłej wody

Farsz:
150 g cukru
80 g masła
1 łyżka cynamonu + 1 łyżeczka kardamonu
garść rodzynek
garść orzechów
4 łyżeczki dżemu pomarańczowego

W naczyniu ubijamy jajko, mleko i wodę. W oddzielnej misce, przesiewamy mąkę, cukier i drożdże. Mieszamy i dodajemy olej. Na końcu dolewamy mieszaninę z jajkiem i mieszamy, aż powstanie ciasto. Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiamy. Miskę smarujemy olejem, umieszczamy ciasto i obtaczamy, aby na powierzchni nie utworzyła się skorupa. Przykrywamy ścierką i pozostawiamy na 2 godz. Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy pierwszą część na kształt prostokąta. Smarujemy masłem, dżemem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i kardamonem. Nakładamy na ciasto bakalie. Zawijamy zaczynając od jednego brzegu. Kroimy na kawałki o grubości 2 cm, które przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Ponawiamy czynność z drugą połową ciasta. Przykrywamy ciasteczka ścierką i zostawiamy w cieple na 40 min. Pieczemy w 200 st przez 18 min. Wyjmujemy i studzimy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation