Kuchnia

Gotowanie

Lody truskawkowe | Marta gotuje


-1 szklanka pełnego mleka
-1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%
-6 żółtek
-1 szklanka cukru
-500 g truskawek, odszypułkowanych
-świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny



Truskawki i sok z cytryny zmiksować blenderem na puree, odłożyć.
Do garnuszka z grubszym dnem wlać mleko, kremówkę. Gotując na niedużym ogniu doprowadzić do wrzenia.
W międzyczasie w drugim naczyniu utrzeć żółtka z cukrem (mikserem), do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Krem z żółtek wlać do mleka, cały czas mieszając. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko gęsta). Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia – lody by się zwarzyły.
Natychmiast dodać puree z truskawek, wymieszać. Przykryć folią spożywczą, schłodzić do temperatury lodówkowej.
Wlać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation