Kuchnia

SAŁATKI

Sałatka góralska

Składniki
(2 porcje)

mieszanka świeżych sałat (rukola, czerwona, roszponka, lodowa, szpinak)
1/2 ugotowanego na twardo jajka
łyżka-dwie bekonu lub wyrazistej w smaku wędliny
1 ogórek kiszony
ser góralski typu "ser gazdy" (delikatny, wędzony ser owczy)
łyżka pestek słonecznika
2 łyżki jogurtu gęstego
2 łyżeczki przyprawy "tzatziki" (u mnie niezmiennie "Prymatu")



Przygotowanie:
Sałatę opłucz i osusz lub odwiruj.
Boczek pokrój w kostkę i usmaż na suchej patelni.

Wszystkie twarde składniki pokrój w dość grubą kostkę. Dodaj do sałaty.

Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.

Jogurt wymieszaj z przyprawą. Polej sałatę z dodatkami sosem. Na wierzch nasyp pestki i boczek.

Podawaj z grzankami, świeżym pieczywem lub ciepłymi bułeczkami.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation