Kuchnia

sałatki, sosy, dipy...

Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, jabłka i cebulki

Składniki:

mała kapusta pekińska lub pół dużej główki
1 jabłko
2 marchewki
1 mała cebula
1/2 cytryny
sól
pieprz
szczypta cukru
3 łyż. oleju
1 łyż. majonezu




Cytrynę parzę, osuszam, ścieram skórkę, a z cytryny wyciskam sok, odstawiam. Kapustę pekińską drobno szatkuję, przekładam do dużej miski i odstawiam. W międzyczasie jabłko myję, obieram ze skórki i ścieram na tarce na dużych oczkach. Skrapiam starte jabłko sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Marchewki myję, obieram, płuczę i ścieram na średnich oczkach na tarce. Do poszatkowanej kapusty dodaję starte jabłko i startą marchewkę, mieszam. Cebulę obieram, drobno siekam, dodaję do warzyw do miski, mieszam. Na koniec doprawiam surówkę solą, pieprzem i cukrem, łączę z olejem i majonezem, dokładnie mieszam. Doprawiam ewentualnie sokiem z cytryny. Posypuję startą skórką z cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation