Kuchnia

sałatki, sosy, dipy...

Salatka-z-mozarella-i-selerem-naciowym.
Składniki:

1-2 opakowania mozzarelli - najlepiej w małych kulkach

1/2 opakowania selera naciowego

1 opakowanie pomidorków koktajlowych

1 duży ogórek

1 pęczek rzodkiewek

1/2 szklanki zielonych oliwek - których nie dodałam, bo ktoś mi je wyjadł!!!!!!!!!!!!!

łyżka kaparów

pęczek koperku

sól, pieprz

na sos:

sok z 1/2 cytryny

4-5 łyżek oliwy z oliwek

mały ząbek czosnku

1 mała łyżeczka łagodnej musztardy

odrobina soli i pieprzu

1/4 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Pomidorki kroję na połówki. Seler naciowy oczyszczony z włókien skrobaczką do warzyw kroję w kostkę, ewentualnie w paski. Z ogórkiem pozbawionym skórki postępuję tak samo jak z selerem. Rzodkiewkę kroję w plasterki.

Oliwki dodałabym w całości GDYBY MI ICH KTOŚ (NIE POWIEM KTO) PERFIDNIE NIE UKRADŁ!

Kapary siekam, koperek również, wszystkie składniki łączę ze sobą, delikatnie solę i pieprzę.

Sos:

Czosnek przeciskam przez praskę. Do średniego słoika wrzucam czosnek, dodaję musztardę, wlewam sok z cytryny i oliwę oraz przyprawy. Zakręcam słoik i energicznie potrząsam. Jeśli sos jest zbyt zbyt gęsty dodaję odrobinę oliwy.

Sałatkę polewam sosem tuż przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation