Kuchnia

Muffiny

OTRĘBOWO - ORKISZOWE MUFFINY Z JAGODAMI

Składniki na 12 muffinek:

50 g otrąb owsianych
150 ml mleka
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
50 g mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody
120 g cukru (dałam 60 g białego i 60 g ciemnego)
jajko
150 ml oleju
10 - 15 dag jagód lub borówki amerykańskiej

Otręby zalać mlekiem w garnuszku. Mąki, proszek i sodę wymieszać osobno. W dużej misce roztrzepać jajko, olej i cukry. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać jagody.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić je ciastem i piec 25 minut w temperaturze 180oC, do suchego patyczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation