Kuchnia
♥ Archi ♥, architecture, Architektura
Pralinki z truskawkmi - SKŁADNIKI:
150 g białej czekolady
Nadzienie wersja dla dorosłych:
250 g truskawek
1,5 łyżki cukru
5 ml wódki
Nadzienie wersja dla dzieci:
250 g truskawek
1,5 łyżki cukru
Pralinki z truskawkmi - PRZYGOTOWANIE:
Pracę zaczynamy od zrobienia nadzienia do pralinek.
Truskawki dokładnie myjemy, delikatnie osuszamy i pozbawiamy szypułek. Następnie kroimy na mniejsze kawałki przesypujemy do niewielkiego garnka i zasypujemy cukrem. Część owoców zgniatamy, żeby puściły sok. Całość należy zagotować i gotować przez około 10 minut, aż nadmiar płynu odparuje, a masa stanie się gęsta. Po tym czasie gorące przesmażone z cukrem owoce przecieramy przez sitko ( najlepiej plastikowe). W tym przypadku nie chodzi o to, by pozbyć się pesteczek tylko o to, by uzyskać gładką konsystencję w rodzaju musu. Tak przygotowane truskawki odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa będzie zimna dodajemy do niej alkohol i dokładnie miszamy.
W czekoladkach dla dzieci alkohol pomijamy!!!
Jak już masę mamy gotową to zabieramy się za czekoladowe foremki:)
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Pędzelkiem malujemy wnętrze foremki i wstawiamy na 5 minut do lodówki. Pierwsza warstwa powinna być bardzo cieniutka.
Po tym czasie po raz drugi malujemy foremkę czekoladą (tym razem warstwa ma być nieco grubsza) i wstawiamy do lodówki na kolejne 5 minut.
Po upływie 5 minut po raz trzeci i już ostatni malujemy każdą foremkę czekoladą i wstawiamy tym razem na 10 minut do lodówki, by czekolada bardzo dobrze zastygła.
Gdy czekolada w foremkach będzie twarda zabieramy się za nadziewanie pralinek.
Przygotowaną wcześniej masę truskawkową przekładamy do szprycy i napełniamy nią foremki do 3/4 ich wysokości. Następnie każdą czekoladkę zamykamy pozostała białą czekoladą i wstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.
Tak przygotowane pralinki ostrożnie wyjmujemy z foremek.
Jeśli ktoś chce dodać więcej wódki to należy dodatkowo zagęścić masę ponieważ stanie się bardziej płynna. W tym celu należy rozpuścić w kąpieli wodnej około 20 g białej czekolady i dodać ją do masy truskawkowej. Za pomocą alkoholu i rozpuszczonej czekolady możemy uzyskać odpowiednią gęstość nadzienia. Przy dodaniu do masy czekolady zmieni się kolor masy i nie będzie tak mocny jak w przypadku masy bez dodatku czekolady.
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