Kuchnia

KUCHNIA

Pizza Pieróg

Składniki (2 pizze):

Ciasto:

- 400 g mąki
- 2 - 3 dag drożdży (daję na oko)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 szklanki oliwy
- woda w ilości potrzebnej do uzyskania dobrej konsystencji ciasta

Sos:

- Słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- łyżka octu balsamico
- sól, pieprz, czosnek
- oregano
- łyżeczka cukru

Nadzienie:

- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- starty ser żółty

Sposób przygotowania:
1. Rozrób drożdże w ciepłym (nie gorącym!) mleku, dodaj łyżeczkę mąki i cukier. Postaw zaczyn w ciepłym miejscu do momentu, aż się spieni.
2. Do naczynia wsyp mąkę, sól, wlej zaczyn drożdżowy i oliwę, wymieszaj składniki. Dodawaj stopniowo wodę w takiej ilości, aby ciasto nie było ani za twarde, ani za miękkie.
3. Następnie dobrze wyrób.
4. Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (powinno podwoić swoją objętość).

Przygotowanie sosu:

W rondelku zmieszaj koncentrat, oliwę, ocet i resztę składników, lekko podgrzej.

Przygotowanie nadzienia:

Posiekaj pieczarki i pokrój cebulę. Zeszklij cebulę na oliwie, dodaj pieczarki i uduś do miękkości, aż odparuje woda. Dopraw solą i pieprzem.

Przygotowanie pizzy:

1. Ciasto podziel na 2 części, każdą z nich rozwałkuj na okrągły placek.
2. Umieść placki na blasze wyłożonej papierem.
3. Posmaruj placki sosem, uważając, aby nie usmarować brzegów.
4. Następnie na połowie każdego placka ułóż pieczarki i posyp serem żółtym.
5. Szybkim ruchem złóż placek na kształt pieroga, posmaruj brzegi oliwą i dokładnie sklej. Wierzch również dobrze posmaruj oliwą.
6. Wstaw pizze do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 25-30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation