Kuchnia

KUCHNIA

Kurczak pieczony na surowym ryżu – hit internetu!!! - Kuchnia - WP.PL

Składniki
6 udek z kurczaka (oddzielić palki od udek wyjdzie nam 12 części kurczaka)
3 szklanki ryżu
cienko krojony boczek lub szynka parmeńska lub szwarcwaldzka, ja dałam ta ostatnia
mala puszka czerwonej fasoli
4 ząbki czosnku
3 kolory papryki z każdej po pol
10 dużych pieczarek
2 cebule
szklanka piwa
pol szklanki przecieru pomidorowego
5 szklanek wody
1 opakowanie przyprawy do kurczaka lub gyrosa lub do gulaszu ( decyzja należy do was w czym wy lubicie zamarynować kurczaka)
pol puszki kukurydzy
4 łyżki oleju
Przyprawy: sol 2lyzki, pieprz 1 łyżka, papryka czerwona 2 łyżki, tymianek(lub zioła prowansalskie 2 łyżki, vegeta 1 plaska łyżka, odrobina maggi, curry 1 łyżka, jeśli potrawa ma być na ostro tak jak moja dodajemy jeszcze 2 łyżki pieprzu kajeńskiego.
KALKULATOR MIAR I WAG

Przygotowanie
Kurczaka myjemy i marynujemy na noc w oleju piwie i przyprawie np do kurczaka bądź gyrosa pozostawiamy w lodowce na minimum 4 godziny ale jak poleży przez noc będzie jeszcze lepiej. W garnku zagotowujemy 5 szklanek wody z przyprawami które podane są w ostatnim punkcie oraz z przecierem. Na duża blachę wysypujemy 3 szklanki ryżu to około 5-6 woreczków ryżu, na nim układamy warzywa pokrojone tak jak lubicie, kukurydze oraz fasole czerwona. Wyciągamy z lodówki kurczaki i owijamy je w szynkę lub bekon i układamy na warzywach całość zalewamy ciepłym wywarem, najlepiej polewać chochla, jeśli zostanie nam w garnku jeszcze sporo wywaru, nie martwcie się po 40 minutach pieczenia dolejecie resztę. Tak uszykowana surowa potrawę wkładamy do piekarnika jeśli ma termoobieg pieczemy w temperaturze 180° C przez 1 godzinę i 10 minut, jeśli wasz piekarnik nie ma termoobiegu pieczemy w temperaturze 200° przez 1 godzinę i 30 minut. Kurczaka należy sprawdzać jak wiadomo jeden piecze się szybciej drugi wolniej. SMACZNEGO [:)]
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation