Kuchnia

Przystawki

Sposób przyrządzenia:



Udko z kurczaka oczyszczamy.

Gotujemy ok. 30 minut w wodzie z dodatkiem soli , pieprzu , lubczyku i liścia laurowego.

Po ugotowaniu odsączamy , trzymamy w ciepłym miejscu.

Marchewkę obieramy , ścieramy na tarce na grubych oczkach.

Ser feta rozdrabniamy i bardzo dokładnie miksujemy / ucieramy na gładki krem.
Możemy to robic w miseczce umieszczonej nad gotującą się wodą – będzie łatwiej.

Dodajemy odrobinę pieprzu i czosnku.

Na podsypanym mąką blacie układamy ciasto francuskie , a na jego środku udko z kurczaka.

Nacinamy paski ( ok. 1 cm szerokości ) zarówno z prawej , jak i lewej strony – tak byśmy je mogli potem zaplatac .

Mięso gęsto smarujemy przygotowanym sosem serowym i pokrywamy warstwą tartej marchewki.

Zaplatamy ciasto tworząc ” mumię „.

Całośc delikatnie natłuszczamy oliwą z oliwek.

Wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 20 minut ( do momentu aż ciasto się ładnie zezłoci ).

Podajemy gorące!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation