Kuchnia

Przystawki

Kluski ziemniaczano-serowe do sosów
składniki na kluski dla 2-3 osób:
250 g ugotowanych ziemniaków
250 g twarogu (u mnie chudego)
ok. 1 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej + trochę do posypania stolnicy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
do gotowania 1 łyżka soli na ok. 2,5 litra wody
Przygotowanie: .
Ugotowane ziemniaki ( jeszcze ciepłe) przeciskamy przez praskę, albo dusimy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy do masy ziemniaczanej zmielony twaróg lub przeciśnięty przez praskę, mieszamy.
Do masy ziemniaczano-serowej wbijamy jajko, dodajemy oba rodzaje mąki, wyrabiamy aż masa będzie gładka, lekko klejąca.
W między czasie w dużym garnku gotujemy wodę, którą solimy.
Masę ziemniaczano-serowej dzielimy na kawałki i na posypanej mąką stolnicy formujemy z nich wałki mniej więcej grubości palca, lekko je spłaszczamy nożem. Z wałeczków kroimy ukośne kluski szerokości ok. 1 cm., na których za pomocą widelca odciskamy wzór (jak w Gnocchi [ɲɔkki]) Wrzucamy kluski partiami na gotującą się wodę, mieszamy od spodu łyżką cedzakową, a gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy je tylko ok 1 minuty aby się nie rozpadły.
Kluski ziemniaczano-serowe wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na półmisku. Można je zahartować pod bieżącą zimną, aby się nie posklejały.
Kluski najlepiej smakują z sosami, podsmażaną cebulką, czy skwarkami Pyszne też są podsmażane na patelni.
Dzisiejsze kluski podałam z mięsem mielonym w sosie paprykowym na bazie pasty paprykowej i sosu sweet chili. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation