Kuchnia

Przystawki

Awokado z jajkiem - Madame Edith

2 dojrzałe awokado
2 jajka
2 plasterki boczku
sól i pieprz
ulubione zioła do przybrania

Awokado dokładnie myjemy i kroimy na pół. Wyciągamy pestkę i układamy w formie do pieczenia tak, by leżały w miarę płasko (użyłam formy do muffinów, ale każda mała żaroodporna także będzie dobra jeśli tylko pozwoli ułożyć owoce równo w pozycji horyzontalnej).Jajka rozbijamy i lekko roztrzepujemy w szklance. Nalewamy do dziurek po pestce.Posypujemy porojonym w cienkie plasterki boczkiem.Wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 180 stopni C (z termoobiegiem) lub 200 stopni C (bez tej funkcji) na 15-20 minut. Sprawdzamy, czy jajko ścięło się dostatecznie.

Moja uwaga:
Przy 15 minutach jajko będzie nadal dość płynne jak w mało ściętej jajecznicy. Przy ok. 20-25 będzie już dość sztywne. Oczywiście czas pieczenia zależy także od rozmiaru awokado. Warto więc zajrzeć do pieca i sprawdzić stan ścięcia i dostosować długość pieczenia do swoich preferencji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation