Kuchnia

POTRAWY JARSKIE

Chrupiące i lekko pikantne kotleciki z kalafiora


Składniki:
1 ugotowany kalarior
1 jajko
1 mała cebula dymka wraz ze szczypiorem
3 łyżki mąki
1 ząbek czosnku
1 mała papryczka chilli
1 i 1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
sól
pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie

Ugotowanego i ostudzonego kalafiora drobno posiekać lub ugnieść widelcem, dodać jajko, posiekaną cebulkę, szczypiorek i papryczkę chilli. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać wszystko razem, dodać mąkę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej. Z masy kalafiorowej formować kotleciki i obtaczać w pokruszonych płatkach. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Delikatnie przekręcać.
Gdyby kolteciki się rozpadały dodać jeszcze trochę mąki.
Podawać gorące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation