Kuchnia

POTRAWY JARSKIE

ChilliBite.pl sprawdzone przepisy kulinarne ze zdjęciami : Najlepsze placki z cukinii


Do placków wybierzcie młode, nieduże cukinie. Mają delikatną skórkę i nie trzeba jej obierać. Najbardziej lubię robić placki z żółtej cukinii, którą czasem mieszam z jasnozieloną. Dodaję szalotkę, sporo czosnku i dużo ziół, dzięki czemu są bardzo aromatyczne i wyjątkowo smaczne. Najczęściej doprawiam je świeżym tymiankiem, koperkiem i płatkami chilli. To zresztą tylko jedna wersja smakowa. Na końcu posta znajdziesz podpowiedzi ciekawych wariacji smakowych.

700g startej na tarce żółtej lub zielonej cukinii
10g soli
2 duże jajka (lub 3 mniejsze)
4 ząbki czosnku
2 szalotki
50g mleka
180-200g mąki
spora garść posiekanego koperku
listki oberwane z pół pęczka tymianku
świeżo mielony pieprz
do smaku - płatki chilli
olej roślinny do smażenia
gęsty jogurt (u mnie bałkański) do podania

Cukinię umyj i zetrzyj na grubej tarce. Posyp solą w misce o odstaw na ok 20 minut. Po tym czasie przepłucz wodą na sicie i dokładnie odciśnij. Ja robię to ręcznie, dokładnie odciskając każdą garść.
Do cukinii dodaj jajka, posiekany koperek, listki tymianku, starty czosnek i pokrojoną w piórka szalotkę. Dopraw grubo mielonym pieprzem i płatkami chilli jeśli lubisz. Dodawaj mąkę partiami - ciasto powinno być gęste, by móc je łyżką układać, a nie wylewać na patelnię. UWAGA - gdyby jednak ciasto wyszło za gęste, dodaj łyżkę jogurtu lub 3-4 łyżki mleka.
Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju roślinnym na złoto. Podawaj z jogurtem skropionym oliwą i oprószonym płatkami chilli. Pycha!


Wariacje smakowe placków z cukinii:
- dodaj starty na grubej tarce mały burak i 2 łyżki twarożku koziego - placki nabiorą ciekawego koloru
- zamiast koperku dodaj posiekany drobny szczypiorek
- dodaj do ciasta pół startej kalarepki i posiekany lubczyk- placki będą bardzo aromatyczne, ciut bardziej słodkie i fajnie chrupiące
- zamiast koperku i tymianku dodaj furę posiekanej mięty i pokruszony ser feta
- dodaj pokrojony w słupki i podsmażony osobno wędzony boczek
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation