Kuchnia

POTRAWY JARSKIE

Patricia bakes: Pierogi ze szpinakiem i serem feta


Składniki
Na ciasto:
150 g masła w temp. pokojowej
400 g ugotowanych ziemniaków
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Na farsz:
500 g szpinaku mrożonego
300 g sera feta
sól, pieprz
świeże zioła – oregano, szałwia, bazylia
Dodatkowo:
rozmącone jajko do posmarowania

Przygotowanie
Ziemniaki ugotować, ostudzić i utłuc na papkę. Następnie wymieszać je z masłem i pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu.

Szpinak rozmrozić na małym ogniu (można odlać wodę). Dodać utartą fetę i przyprawy oraz dokładnie wymieszać. Ostudzić farsz.

Ciasto rozwałkować na ok 3-4mm i wycinać z niego kółka. Na każdy kawałek nałożyć nadzienie i zlepić pierogi. Gotowe posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziołami. Piec w temperaturze 200'C przez ok. 25-30 minut, aż się przyrumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation