Kuchnia

zupy

Ekspresowa zupa-krem z groszku - Przepis - Onet Gotowanie

Składniki

puszka groszku zielonego
2 ząbki czosnku
łyżka masła
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
śmietana
ewentualnie łyżka posiekanej, świeżej mięty


Etapy przygotowania
1
Groszek wraz z zalewą przelewamy do rondla. Dolewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy masło. Gotujemy. Wciskamy do groszku 2 ząbki czosnku, mieszamy, a następnie zestawiamy z ognia i za pomocą blendera ręcznego miksujemy na krem.
2
Krem znów stawiamy na ogniu (małym), zagotowujemy, a następnie doprawiamy sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Przekładamy na talerze i podajemy ozdobione kleksem śmietany i posypane świeżą miętą (mięta bardzo dobrze koresponduje z warzywami strączkowymi).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation