Kuchnia

zupy

Jajka po marokańsku
Składniki
200 g pieczarek
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 cukinia
200 g czerwonej fasolki z zalewy
400 g krojonych pomidorów
4 jajka
1 łyżka oleju
1 łyżeczka przyprawy typu garam masala
1 łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz
pół łyżeczki czerwonej harrisy
garść natki pietruszki
Wykonanie
Podane składniki wystarczą na 4 mniejsze porcje lub 2 bardzo duże. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną w krążki cebulę oraz plasterki czosnku. Dodajemy obrane i pokrojone pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę, obraną ze skórki cukinię i wszystko dusimy około 5 minut. Kolejny składnik to fasola z puszki oraz siekane pomidory. Wszystkie składniki dusimy około 15 minut. Danie przyprawiamy harrisą (możemy zastąpić ją ostrą papryczką), mieszanką przypraw i solą. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. Jajka wbijamy do osobnych miseczek i delikatnie wlewamy do gotujących się warzyw. Wszystko przykrywamy i gotujemy kilka minut, aż jajka się zetną. Podajemy ze świeżą bagietką. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation