Kuchnia

Potrawy

Zdrowe Odżywianie - Dietetyczne Przepisy Kulinarne: Jaglane ciasteczka z kokosową nutką

Składniki na ok. 25 sporych sztuk:
Kasza jaglana (opłukana) - 3/4 szklanki
Banan - 2 sztuki
Przecier dyniowy - 1/2 szklanki*
Wiórki kokosowe - 8 łyżek
Rodzynki - 8 łyżek
Kakao - 2 łyżki
Miód - 1 - 2 łyżki (opcjonalnie, w zależności od oczekiwanej słodkości)

*Można zamienić na jeszcze jednego banana.


Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj w 3 szklankach wody przez 15 - 20 minut i ostudź.
W tym czasie zmiksuj ze sobą pozostałe składniki - dodaj ostudzoną kaszę (masą powinna być gęsta).
Masę nakładaj łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i formuj okrągłe ciasteczka.
Ciastka piecz w temp. 190 stopni C przez 30 minut.
Powstrzymaj się przed zjedzeniem do chwili aż całkowicie ostygną :)


Wartość odżywcza sporego ciasteczka jaglanego:
Energia: 55 kcal
Białko: 1,1 g
Tłuszcz: 1,7 g
Węglowodany: 10 g
Błonnik pokarmowy: 1 g
Cholesterol: 0 mg


Jaglane ciasteczka są dobrym źródłem:
Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation