Kuchnia

Ciasta i desery

Sernikobrownie

Składniki:
200 g gorzkiej czekolady (min. 64% kakao)
200 g miękkiego masła
270 g cukru pudru
5 jajek
100 g mąki
500 g sera kremowego (np. mielony ser w pudełku marki President)
cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g pokrojonych truskawek (mogą być mrożone), można zastąpić wiśniami lub malinami

Blaszkę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej*, ostudzić.
Masło i 200 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować i dodać mąkę. 2/3 mikstury wlać do blaszki.

W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru, jajka i cukier waniliowy. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Wylać masę serową na masę czekoladową. Na wierzch wyłożyć resztę masy czekoladowej, trochę ciężko się rozprowadza, trzeba delikatnie rozsmarowywać łyżką, żeby mniej więcej całość była pokryta. Ułożyć owoce.
Piec 50minut w temp 170 st C. Studzić w ciepłym, ale otwartym piekarniku

*Czyli przygotowujemy dwa garnki, jeden mniejszy, drugi większy, tak aby można było ustawić jeden na drugim. W większym zagotowujemy 1/3 garnka wody i umieszczamy na nim mniejszy z czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation