Kuchnia

Śniadanie

Mleczne bułeczki

400 g mąki
250 ml ciepłego mleka
3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki drożdży instant
50 g rozpuszczonego masła

Do posmarowania:
3 łyżki mleka
1 jajko

Mąkę, cukier, sól, drożdże i masło umieść w dużej misce. Wymieszać z mlekiem, wyrobić ciasto. Umieścić ciasto w misce, przykryć ścierką i pozostawić na 2 godz. Przenieś ciasto na powierzchnię pokrytą mąką, zagnieć, uformować walec i pokroić na małe kawałki 18 bułeczek, po upieczeniu bułka może potroić rozmiar. Uformować kulki. Umieścić na blasze pokrytej pergaminem. Posmarować mlekiem i odstawić na godz. Posmarować jajkiem i piec przez 20 min w 170 st.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation