Święta i uroczystości

Boże Narodzenie

Grzybki meringue
Składniki

2 białka z dużych jajek, w temperaturze pokojowej
¼ łyżeczki tartarus
½ szklanki cukru
1 ½ uncji półsłodkiej czekolady lub polewy czekoladowej,
kakao do poprószenia
Jak przyrządzić

Podgrzej piekarnik do 275 °F i wyłóż papier do pieczenia na tackę.
Ubij białka i tartarus na niskiej prędkości, a gdy białka się spienią zwiększ prędkość i powoli dodawaj cukier. Ubijaj aż do sztywnej konsystencji.
Łyżką włóż meringue do rękawa cukierniczego. Utwórz nóżki grzybków podnosząc rękaw podczas wyciskania (zrób 2 -3 dodatkowe na wszelki wypadek). Zrób 12 kapeluszy trzymając rękaw nisko w czasie wyciskania. Jeśli na kapeluszach powstał czubek, usuń go palcem poprószonym cukrem pudrem.
Piecz meringue przez około 45 minut, po schłodzeniu powinny być suche – jeśli tak nie jest można je jeszcze wstawić do piekarnika. Temperatura oraz wilgotność powietrza mogą mieć wpływ na czas pieczenia.
Roztop czekoladę w kąpieli wodnej, delikatnie mieszając.
Posyp kakao na wierzch kapeluszy grzybków. Za pomocą patyczka do szaszłyków zrób małą dziurkę w spodzie każdego kapelusza. Małym pędzelkiem posmaruj spody kapeluszy czekoladą i połóż kapelusze na nóżkach.
Grzybki można przygotować z dwudniowym wyprzedzeniem i przechowywać w szczelnym pojemniku. Te śliczne ozdobne meringue są idealnym akcentem upiększającym torty lub inne desery.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation