Święta i uroczystości

Boże Narodzenie

Ciasteczka podwójnie czekoladowe |
Składniki:
250 g miękkiego masła
1 szklanka białego cukru
1 szklanka brązowego cukru
1 Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
1 płaska łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
2 jajka
2 szklanki mąki
½ szklanki kakao (50g)
szczypta soli
2 tabliczki gorzkiej czekolady (68%)

Przygotowanie:

Ciasteczka będę piekła na blasze od piekarnika, którą wyłożyłam papierem do pieczenia. Do miski wkładam miękkie masło, dosypuję biały
cukier i miksuję na puszystą masę. Następnie dodaję cukier brązowy, jajka, cukier wanilinowy i razem wszystko miksuję. Do drugiej miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao, mieszam razem i przesiewam przez sito do masy. Czekoladę kroję w drobną kostkę, dodaję do masy i wszystko razem miksuję. Na przygotowaną blachę nakładam łyżką do lodów porcje ciasta. Ciasto rozleje się w czasie pieczenia, więc aby ciastka się nie posklejały, układam je w sporych odstępach. Ciastka piekę około 15-20 minut w temperaturze 180°C. Wyjmuję je, gdy brzegi są upieczone a środek jest jeszcze miękki. Po wyjęciu ciasteczka studzę na pergaminie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation