Kuchnia

Ciasta, ciastka, desery 2

CIASTO PLEŚNIAK

Składniki:

3,5 szklanki mąki
6 żółtek
1,5 kostki margaryny lub masła
2 niepełne łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 słoiczek dżemu truskawkowego
Piana

6 białek
1 szklanka cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Z podanych składników zagniotłam ciasto i podzieliłam na trzy części. Jedną częścią wylepiłam blaszkę o wymiarach 22 na 32 centymetra, do drugiej dołożyłam 2 niepełne łyżki kakao i razem z trzecią częścią (jasną) schłodziłam w zamrażalniku.
Na cieście w blaszce rozsmarowałam dżem truskawkowy. Następnie na tę warstwę starłam ciemne ciasto.
Z białek cukru i mąki ziemniaczanej ubiłam pianę i wyłożyłam na ciemne ciasto. Na pianę starłam trzecią część ciasta (jasnego). Wstawiłam ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekłam 50 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation