Kuchnia

Ciasta, ciastka, desery 2

Sernik kawowy na herbatnikach

1 kg sera białego ( użyłam mielonego z wiaderka)
5 jajek
100 ml śmietany 18 %
3 budynie śmietankowe bez cukru
125 g miękkiego masła
200 g cukru
łyżeczka cukru z wanilią
szczypta soli
pełna łyżeczka gorzkiego kakao
1 i ½ łyżki kawy rozpuszczalnej
na spód : 16 herbatników


Odmierzam 6 łyżek gorącej wody i rozpuszczam w niej kawę , następnie rozdzielam równo do dwóch filiżanek, do jednej z nich dodaję kakao i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia.

Masło przekładam do misy i miksuję z sola i cukrami , aż powstanie puszysta masa. Nadal miksując wbijam po jednym jajku , dodaję po łyżce sera, w śmietanie mieszam budynie i również dodaję do masy, cały czas miksuję .

Masę serową dzielę do trzech pojemników, po równo. Do jednej części dodaję kawę i dokładnie mieszam, do drugiej kawę z kakao, także trzeba połączyć , trzecia zostaje biała.

Blaszkę (31 x 22) wykładam papierem do pieczenia, spód wykładam herbatnikami . Na herbatniki wykładam masę serową , wyrównuję , następnie wykładam delikatnie ( najlepiej łyżką po trochu) masę z kawą , na wierzch równie delikatnie, masę z kawą i kakao .

Piekłam w 160 st.C jakieś 70 minut, trzeba pilnować , piekarniki są różne .

Sernik wystudzić w uchylonym piekarniku . Na zimny można wylać polewę, u nas wystarczył cukier puder.

Mój serniczek troszkę popękał, za szybko go wyciągałam z blaszki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation